marți, 14 iunie 2011

Downshifting

O stire de pe hotnews azi - Administratia Central Park vrea sa-i scoata din parc pe muzicienii stradali. "Oamenii vin in parc pentru liniste si natura"- mi-a ajutat memoria sa se trezeasca. Am regasit senzatii care probabil se sterg din orice memorie 'eficienta' dar raman ancorate in memoria mea.
In timpul verii la pranz aveam obiceiul sa imi iau cate o salata si sa o mananc asezata pe iarba intr-un parc. Aproape tot timpul acelasi parc, aproape tot timpul aceiasi ora. Si aproape tot timpul dupa un sfert de ora de liniste isi luau baietii de la intretinerea parcului coasa si se apucau de lucru. Singura problema e ca prin 'coasa' trebuie sa intelegeti coasa cu motor care face zgomotul ala specific si suficient de puternic incat muncitorii sa fie obligati sa lucreze cu protectii pe urechi.
Aceiasi faza in timpul unei vacante dar de data asta in Timisoara, orasul copilariei mele. Am mers in parc, era tot in timpul saptamanii, si simteam nevoia unui moment de liniste departe de betonul supraincalzit. Am luat-o pe langa centru intr-un parc unde nu era nimeni. De ce nimeni? Nu ma intrebati, nu mi-e clar nici mie. La un moment dat aud un fasait ciudat, agreabil, dar totusi suficient de transant ca sa intorc capul si sa privesc. Era un om cu coasa si taia iarba. Am exclamat (de fapt aproape strigat) "Asta era solutia!". Noroc ca omul de la coasa avea treaba mai importanta decat sa se sinchiseasca de nebuna aia ce sta singura prin parc.Avea miscarile alea specifice, atat de elegante, pe care mi le aminteam din copilarie. E oricum de neuitat, sunt totusi aproape singurele miscari elegante, cursive ale barbatilor de prin sate. Nici cand danseaza nu au o finete asemanatoare.

Dupa vreo cateva zile in masina, in trafic, am auzit la radio despre disputele din consiliul... nu mais tiu care, as fi zis judetean, dar acum cred ca e mai degraba vorba de consiliu local. Oricum, se discuta aprins pe tema cumpararii coaselor cu motor pentru taiatul ierbii in parcurile orasului. Deci nu, nu era Timisoara inaintea celorlalti. Nu, nu se gandise nimeni la vizitatorii parcurilor, muncitorii aia taiau iarba cu coasa traditionala nu din cauze ecologice, zgomot scazut, etc. Nu a fost vorba de nici un downshifting, de nici o alegere rationala. Pur si simplu inca nu se terninase razboiul intre vanzatorii de coase electrice si nu se stia inca cine va incasa comisionul. Si pe timul razboiului lor, noi inca mai puteam fi linistiti si asculta greierii cantand in timp ce coasa fosnea in parcurile mitice ale Timisoarei.
Nu mi-a ramas decat sa sper ca in pura traditie romaneasca coasele alea alese vor fi atat de proaste incat oamenii de la intretinerea parcurilor sa fie obligati sa le lase in depozit si sa coseasca iarba cum stiu ei de la stramosii lor din vremuri imemorabile in timp ce sefii lor incaseaza banii din facturile fictive pentru benzina neconsumata de coasele cu motor. Asa toata lumea e fericita.

4 comentarii:

  1. Oare o mai ieftin sa angajezi cosasi de la sate ca sa coseasca in parcuri decat sa platesti oamenii cu motocoasa plus benzina?

    Ai dreptate ca zgomotul motocoasei e enervant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu. Dar m-ar interesa si pe mine daca are cineva date corecte sau o statistica in privinta asta : investitie si apoi costuri intretinere, costuri de exploatare. Ca si motocoasele se mai strica si probabil trebuie angajat si un mecanic si facut un atelier sa le repare, sau platit intretinerea la vanzatorul de coase. Nu e ca la coasa traditionala unde orice cosas stie sa-si bata singur coasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost in Timisoara si... am amintiri frumoase.
    Care parc? Parcul Rozelor ? Acela mi-a placut.
    Semana cu un colt de Herastrau, tot cu trandafiri, dar... un parc intreg.
    Imi aduc aminte cu placere si de ...aici se numeste "slush", dar prima data am mancat/baut in Timisoara-centru. Un fel de suc pe jumatate inghetat, nici lichid, dar nici solid. Imi placea cel verde de kiwi :)

    Stii tu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu era in parcul rozelor. Acolo sunt mai mult trandafiri si destul de putina iarba. Eram in parcul din spatele hotelului Continental. E un parc central, dar foarte putine persoane merg pe acolo.

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).