vineri, 30 septembrie 2011

Pribegie pe plaiuri blogo-mioritice

De ceva timp ma gandesc la alegerile din 2012. Dupa umila mea parere este timpul sa-mi pun intrebare daca si pentru cine votez. Fac 60 km dus si 60 intors pana la locul unde pot vota asa ca cel putin trebuie sa stiu daca nu cumva fac asta degeaba.

Nu stiu cum sunt altii dar eu inainte de vot de obicei imi fixez propriile prioritati si apoi incerc sa vad daca mai exista un partid sau macar vreo asociatie care sa aibe aceleasi preocupari ca si mine.
1. Ca si la ultimele alegeri pastrarea cotei unice e importanta pentru mine.

2. Mi-ar place sa scada si TVA-ul. De fiecare data cand merg in romania si cumpar ceva ma inspaimant cand vad cat de mult ia statul cu TVA-ul. Aici TVA-ul e de 7,6% pentru marfuri nealimentare si 2,4% pe marfuri alimentare. Inutil deci s ava explic de ce ma iai cu spaima cand vad 24% TVA.
3. O chestie care ma deranjeaza profund e coruptia politiei de frontiera. De cate ori trec cu parintii si copii (toti nationalitate romana) trecem rapid si fara probleme. Cum apare si sotul prin preajma ( el nefiind roman si avand nevoie de viza pe care intotdeauna o are) cele 5 minute de asteptare se transforma intr-o ora. Pana ma enervez si merg sa-i intreb ce au cu mine. Se prind pana la urma ca n-are rost sa ma sacaie ca nu primesc spaga ci explicatii lungi si decise cum ca n-are rost sa ma sacaie pentru ca stiu exact ca am totul in regula in acte. Dar de fiecare data se amuza sa ma faca sa astept cam o ora in soare sau in ploaie cu 2 copii mici care se plictisesc, se cearta intre ei, plang. Politistii de frontiera vad si stiu asta, si exact pe asta mizeaza si de asta spera sa primeasca o 'atentie'. Ii urasc, si refuz cu obstinatie de fiecare data.
4. Dreptul de vot al romanilor din strainatate. Vi se pare normal sa trebuiasca sa fac 120 de km ca sa votez? Mie nu. Dar le fac tocmai pentru ca sper ca lucrurile se vor schimba. Cand votez in satul meu elvetian imi vine materialul de vot acasa si am 1 luna la dispozitie sa-l returnez frumusel in posta. Daca vreau ma pot si deplasa la cabina de vot, dar inca n-am fost pe acolo. Se numeste vot prin corespondenta si functioneaza la fel in exteriorul tarii ca in interiorul ei. Vreau deci o reglementare a votului prin corespondenta. Mi s-a promis de nu stiu cat timp ca se va face, ei bine nu s-a facut.

5. Reducerea sectorului de stat. Daca nu vreau sa creasca cota unica, vreau sa scada TVA, si nu vreau sa sufere infrastructura si investitiile, nu vreau sa vad oameni murind de foame pe strada, trebuie sa am interesez si in ce domenii se fac economiile. Eu vad 3 posibilitati:
  • Regionalizarea ( de ce sa avem 43 de sefi de garda financiara fiecare cu vilele si masinile de lux care trebuiesc facute cand am putea avea doar 6, sau maxim 8 cu aceleasi pretentii?).
  • Reducerea ajutoarelor de stat 'colective' in domeniul energiei, agentul termic. Banii oricum merg in buzunarele baietilor destepti, nu la oamenii care ar avea nevoie de ele. Acelasi efect s-ar putea obtine mult mai bine prin eficientizarea activitatii economice in domeniul vizat. Si ca eficientizarea sa fie facuta e nevoie de presiunea oamenilor nemultumiti, nu de ajutoare de stat care se scurg frumos frumos la firmele capusa si la aietii destepti, in campaniile electorale a partidelor.
  • Reducerea numarului de parlamentari si reducerea imunitatii parlamentare doar la opiniile politice.

Acum la partea cu cautarea unui partid care sa aibe in program si in preocupari cam ce m-ar interesa pe mine sa faca... blocaj total. Nici USL nici PDL n-au facut ce trebuia facut cand au avut ocazia.
USL insa are din partea mea o bila neagra pentru opozitia fata de votul prin corespondenta. Si inca una pentru programul care se rezuma la o fraza mare si cuprinzatoare 'Jos Basescu'; nu ma intereseaza antipatiile personale dintre Ponta+Crin contra Basescu. Nu ma intereseaza pe cine vor sa dea jos. Ma intereseaza insa cum vad ei sistemul pe care vor sa-l puna in loc si... nu vad nimic. Si asta ma inspaimanta.
PDL are si el o bila neagra pentru ca nu a redus numarul de functionari. Le-a redus doar temporar salariile. Acum se pregateste sa le mareasca din ratiuni pur electorale. Nu-mi amintesc ca brusc sa fi crescut productivitatea ca sa justifice marirea de salarii. Cealalta bila neagra e pentru ca nu-l sustine suficent pe Funeriu si pentru ca nu mai reuseste sa impuna legi si reforme, pentru absenteism in parlament si pentru lipsa de idei si metode de reformare a statului si pentru nerespectarea promisiunilor in privinta votului prin corespondenta.
Partidele de apartament ale lui Dan Diaconescu, WC Tudor si Gigi Becali mi se par suficient de ridicole incat sa nici nu urmaresc evolutia lor.
URR pare disparut. Nu ma intrebati de ce. Si mie imi lipseste, si mie imi pare rau. Dar nu misca, nu exista in spatiul public. Pare inca viu, dar e invizibil.

Si totusi, tocmai cand ma gandeam ca nu mai e nici o speranta si am inceput sa pribegesc buimaca prin blogosfera am vazut ca nu sunt singura cu astfel de probleme existentiale. Ba chiar as zice ca suntem suficienti de multi ca sa fie posibila o speranta. Inca nu stiu cat e de justificata speranta dar stiu ca vreau sa ma agat de ea pentru moment. Se numeste Noua Republica . E sustinut de mai multe platforme de blogging politic romanesc incepand cu Blogary, Politeia si ajungand pana al anumiti comentatori din Contributors. Si probabil ii uit pe multi, nu umblu pe facebook si se pare ca sunt mai activi pe acolo. Figura principala a Noii Republici e Mihail Neamtu un filozof-teolog cu doctorat in Londra si cu anumite legaturi cu Basescu si PDL pe linia Baconschi. Mi se pare suficient de inteligent ca sa vada ce ii lipseste lui Basescu si PDL, sa se sprijine pe ei in anumite privinte. Cred ca a inteles ca nu poate fi singur contra tuturor si nu critica anumite persoane cu certa valoare reformista sau intelectuala. Pare sa aibe o personalitate puternica si fara indoiala are si vanitatea printre defecte. Dar stie sa vorbeasca bine, si stie sa fie pe calea lui, nu doar contra sau pro altcineva. Se defineste prin el insusi si nu le da ocazia jurnalistilor sa-l oblige sa spuna ce nu vrea. Imi place ca pare sa aibe un set de limite pe care si le-a fixat si peste care nu trece indiferent cat il va costa in numar de 'voturi'. Are pragmatism, pare sa aibe si carisma; suficient ca sa sper ca poate sa se situeze undeva mai sus decat calculele electoraliste. Ca orie om scolit, si puternic implicat in viata publica, cu o ascensiune rapida are si dusmani notorii. As aminti-o pe Alina Mungiu Pippidi care e foarte virulenta contra lui Neamtu cu care are polemici mai vechi (nu-i o antipatie reciproca de azi, de ieri, as zice chiar mai mult ca e o lupta surda intre Alina Mungiu Pippidi contra Neamtu+Lazaroiu). Nu-s sigura ca motivele sunt relevante si pentru altii decat cei 3 protagonisti si cercul lor de prieteni apropiati. Cert e ca-si fac publicitate negativa unii altora. Asta o fi intentia?
Oricum, va invit sa va faceti o parere despre aceasta miscare pe cale sa devina partid. Alegerile din 2012 sunt aproape, nepermis de aproape, suficient de aproape ca reformele sa fie stopate si ca mita electorala sa fie scopul politicienilor.  
Votul din 2012 il pregatim acum. Sa nu uitam ca democratia nu e un tren pe car il asteptam pe peron intr-al 12-lea ceas sa ne salvam, ci e o lupta de zi cu zi. Si asta cere implicare, cere timp. Va invit ca fiecare sa-si faca propria lista de prioritati si sa caute cui sa le incredinteze. Fiecare trebuie sa voteze cu propriul buzunar, nu cu antipatiile si simpatiile celor de la varful politicii. Daca nu, alesii nostri nu au cum sa fie mai buni si mai prevazatori decat noi alegatorii.
As incheia cu o invitatie la citit: Vasile Dancu - De ce sa facem politica?

4 comentarii:

  1. Bunadimineata, glook.
    Ti-am citit cu intres materialul pe care il gasesc foarte bun, ceva ce lipsea pentru oamenii cu gandul in tara si picioare pe alt pamant.
    Gasesc analiza ta pertinenta si marturisesc ca mi-a dat chef de polititc pe care il evit de cand cu lupta surda :"doar Basescu e de vina"
    Ma bucur sa constat ca si tu observi unicitatea de valoare si intentie de schimbare a dlui Funeriu pe care eu il vad ca o floare intre balari!
    Impresia mea este ca ar cam fi momentul unei schimbari caci ce e mult nu-i sanatos!
    Multumesc pentru ca mi-ai oferit ocazia sa imi redirectionez sfera de interes!
    Cu bine si te mai astept....

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuza-ma Glook, este ora tarzie, dar la o privire rapida titlul desi nu ofera si litera "n", poate fi anagramat: blenoragie. Apoi citind mi s-a intensificat impresia aproape dureroasa ca prin acest articol chiar descrii cel putin boala din anagrama. Pacat de noi, meritam o tara ca afara.
    URR.ro Închis: 31.12.2004 Acum aflu de URR, poate sunt in standby.

    RăspundețiȘtergere
  3. E interesant sa ma recitesc, mersi de aducerea aminte.
    Deci la bilantul de 1 an de la data la care am scris articolul pot sa spun urmatoarele: prioritatile mele personale au ramas aceleasi. Pote as mai adauga un fel de PS sau rugaciune la dumnezeu sa nu fie si mai rau decat e, pentru ca am un sentiment tot mai puternic ca suntem in zodia racului tot napoi, napoi, napoi...
    In schimb in raport cu ceilalti, unde imi plasez sperantele etc... Deja sunt constienta ca sperantele imi sunt tot mai greu de implinit. Noua Republica o consider... dezamagire. Nu astept nimic de la Noua Republica. MRU nu exista in postarea mea si e cam inexistent si acum, din pacate. Singurul care a urcat in stima mea e Diaconescu. Cristian Diaconescu. Dar el alearga pe culoarul din stanga, eu il urmaresc cu sufletul la gura pe cel din dreapta.
    URR: nu esti singurul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hehe, vezi, am din nou tot mai clar in cap: omul trebuie sa voteze cu propria agenda, propriul buzunar, propriul interes, chiar daca ii ia timp sa si-l defineasca. Agenda celorlalti promovata de ceilalti nu trebuie sa-l influenteze. Nu e decat manipulare grosolana sortita esecului.
    Ar fi o idee sa-mi pun in fiecare an pe o foaie (virtuala) prioritatile, sa vad ce se schimba. Ce se schimba de la un an la altul inseamna ca nu e o adevarata preocupare ci un zgomot venit din alta parte care serveste alte interese decat ale mele.

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).