miercuri, 2 noiembrie 2011

Grecia

Grecia a stupefiat lumea. La anuntul referendumului lui Papandreou au sarit ca arsi cu totii. De la cuplul Franco-nemtesc care l-au convocat pe Papandreou sa dea raportul si sa-l mustruluiasca pana la traderii care au facut sa cada bursele. Grecia e catalogata ca imorala, Europa striga a disperare, presa il trateaza pe Papandreou ca pe un vulgar jucator de poker, traderii ofera tabloul dezolant al cifrelor rosii.
Si totusi, e posibil ca o singura tara si un singur om fie el si prim-ministru sa fie singur vinovat pentru atat de mult rau? Referendumul e totusi un drept democratic fundamental, n-ar trebui sa fie o problema insurmontabila. Mai putin daca exista mizerie pe care unii vor s-o arunce sub pres. Si in cazul asta precis exista. Foarte multa.

In actuala criza a EURO Grecia nu e declansatorul crizei ci doar mesagerul ei. Mesajul era pus acolo deoparte inca de la crearea monedei unice. Imi amintesc in 1997 o prelegere al unui finantist care ne-a explicat ca pentru el moneda euro asa cum urma ea sa fie creata (uniune monetara fara guvern economic ‘unionist’) era o aberatie. Si a fost intrebat de ce totusi va fi creata. Raspunsul: ‘Pentru ca exista vointa politica’. Si s-a creat EURO fara sa se rezolve punctele alea pentru care tragea alarma finantistul. La primul cutremur s-a fisurat sandramaua. Si vin acum Doreii si baga var prin gauri si dau un pic cu bidineaua. Guvernul economic comun tot nu se face. Nici macar cu atributii limitate.
Sa ne intrebam de ce au facut grecii ce au facut mi se pare un fel de frectie la piciorul de lemn. Raspunsul e simplu: grecii au facut ce au facut pentru ca au putut s-o faca.
Adevarata intrebare e ‘care sunt faliile sistemului care a permis grecilor sa faca ce-au facut’. Si urmatoarea intrebare e ‘cum sa repari faliile sistemului’.
Ca altfel azi dam vina pe Grecia, maine alta tara, poimaine alta… Intotdeauna va exista o tara intr-o situatie mai grea decat celelalte si in plus prostia e cea mai molipsitoare boala, iar prostia fudula devine deja o virtute.
Ceea ce s-a incercat a fost salvarea Greciei pentru ca salveaza EURO in forma actuala. Si tocmai aici e problema. De ce ar vrea grecii sa plateasca pentru a salva EURO in forma actuala? Oricum toti vor fi cu ochii pe ei si nu vor mai putea profita de sistem, in schimb e absolut evident ca faliile sistemului actual sunt atat de mari ca o alta tara (poate mai multe) vor lua locul Greciei.
Ok, Grecia a profitat, dar e singura?? Atunci de ce se inghesuie nemtii sa salveze EURO in forma actuala? Si raspunsul asta e de o simplitate dezarmanta: pentru ca le convine. Nu credeti? Va dau un exemplu: http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ianmcowie/100012894/fast-cars-and-loose-fiscal-morals-there-are-more-porsches-in-greece-than-taxpayers-declaring-50000-euro-incomes/. Francezii  vor si ei sa salveze euro, tot in forma actuala pentru ca bancile Franceze sunt foarte expuse pe Italia iar Italia e printre pretendentii la palmaresul Greciei.
Si da, nu grecii sunt de vina, ei sunt doar mai lacomi ca restul si au fost prinsi mai rapid. Vina e in actul fondator al EURO: l-au creat neviabil. L-au insamantat in eprubeta si l-au pastrat desi stiau ca va veni handicapat.Admiratorii teoriei conspiratiei ar putea spune chiar ca au ales exact embrionul care urma sa fie handicapat.
Concluzia (foarte personala):
Nu salvarea Greciei inseamna salvarea EURO si nu salvarea EURO in forma actuala e solutia. Indiferent care e vointa politica acum pe continent realitatea economica e cea care are ultimul cuvant.
Sper sa existe un referendum grecesc si sa iasa la referendum ca grecii nu vor sa fie salvati (sau ma rog, ca vor sa fie tinuti la restaurant pe cheltuiala altora). Si sper ca politicienii sa nu mai creada ca vointa politica poate pastra in viata orice constructie falimentara. Si sper ca Romania sa intre in EURO numai dupa ce va exista daca va exista un guvern economic al zonei EURO.

Later edit (15.11.2011): http://www.parlamentor.ro/news/europarlamentarii-este-nevoie-de-masuri-mai-indraznete-pentru-o-guvernanta

4 comentarii:

  1. Draga mea ai partial dreptate!
    Esta adevarat ca
    - euro are hibe si e clar!
    - criza nu a fost provocata de greci desi multe paradisuri fiscale au semnatura lor si cu munca o duc mai rau (ca si noi dealtfel!)!
    DAR:
    - grecii au DORIT sa intre in zona eura convinsi de nemti! Dupa stiinta mea, nemtii au cumparat case pe rupte in anii '80 (desi au cam fost pacaliti caci grecii, in stilul lor propriu, au vandut ceea ce nu era al lor adica care luate cu japca de la refugiati politic!- dar asta e alta poveste!)
    -criza e globala dar un joc de domino are nevoie de un singur bobarnac pentru ca toate piesele sa cada!
    - chestia cu referendumul este corecta si normala dar ea vine un pic cam tarziu, nu crezi?
    -grecii... sunt din nefericire doar profitori si facatori de afaceri slabe asa ca odata si odata tot trebuia sa li se infunde!
    Si eu doresc referendumul, si vreau sa ii vad descurcandu-se singuri intr-o lume asa de globalizata!
    Romania va fi atunci tara de refugiu cum a mai fost in timpul dictaturii militare cand tara noastra s-a umplut de comunisti care azi sunt prin partide liberale!
    Asa se scrie istoria!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca avem acelasi profund "respect" pentru "liberalul" cu pricina. Dar cel mai grav e ca el singur, fara cumetria romanilor, nu putea face dezastrul pe care l-a facut.
    Nu am cum sa va contrazic in privinta Grecilor. Sunt lucruri spuse deja mai mult sau mai putin raspicat. Dar demonizarea Greciei nu poate sa ne scuteasca de la o anumita analiza a ceea ce suntem noi (europenii) si ce am facut gresit in trecut. Nici de la o analiza despre ce va trebui sa corectam in viitor.
    Cum mi-ati spus in celalalt articol, sistemul democratic e in impas. Real politik-ul e si el la momentul scadentei.
    Eu zic ca deocamdata suntem inca prea putin europeni si prea mult greci, francezi, nemti sau romani. Nu avem suficient dezvoltata dubla identitate nationala si europeana ca sa putem evita marile probleme. Nici la nivelul crestinatatii nu mai suntem ce-ar trebui sa fim. Vedem prima data grecul care a gresit, si abea apoi sau chiar deloc omul care a gresit.
    Poate articolul meu a venit prea devreme fata de preocuparile imediate (salvarea Greciei). Dar cred ca tot mai des vom avea articole care isi vor pune probleme de genul pe care le pun si eu in articol. Toti am gresit cate putin. Fara indoiala Grecii mai mult. Dar greselile grecilor nu le vor ascunde pe ale celorlalte natiuni. Cel putin nu pentru mult timp.
    Alegerea e destul de simpla si ne priveste pe toti. Ce vrem sa fim : europeni si sa contam pe scena globala sau nationalisti si sa dam vina unii pe altii?
    Daca vrem sa fim europeni va trebui sa nu facem categorii pe baza apartenentei la o natiune. Va trebui insa sa strangem randurile si sa facem o legislatie europeana care sa nu mai permita repetarea greselilor grecesti. Cel putin asta e parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu suntem singurele cu aceste dileme:
    http://www.contributors.ro/dezbatere/in-apararea-democra%c8%9biei/

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt in perfect acord cu tine! In viata nici o gresala nu trece fara sa fie taxata!
    Eu sper in valorile europene. Cred ca sunt putini cei care viseaza la intoarcerea anilor 80!
    Eu am observat aici, in Franta , ca exista vointa unei europenizari reale si asta la nivelul omului si nu in declaratiile politice.
    Ceea ce doream eu sa spun era ca ideea de a cuceri voturi, de a castiga alegerile, este un mare rau facut societatii: toti promit, arunca fraze patriotarde de dragul ametirii alegatorului sfarsind prin a esua in toate!
    Si atunci care e democratia si beneficiile ei?
    Simt ca ne gasim in momentul unor necesare schimbari!

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).