joi, 8 decembrie 2011

Cu Euro sau fara Euro?

Vazusem o emisiune cu un jurnatist elvetian care s-a dus printr-o piata din Atena cu drahme sa cumpere ceva cartofi, portocale, rosii... Era intre anuntul referendumului lui Papandreou si retragerea lui. N-a gustat nici un grec gluma, dar niciunul. La un moment dat s-a lasat pagubas ca se stransesera pe langa el vreo cativa mosulici cam ca revolutionarii lui Iliescu si era omu sa iasa cu falca franta.
Cand e de salvat euro pe toti ii apuca fudulia, sa faca ceilalti, ca alii e de vina. Plus ca daca fac ceilalti poti da vina pe ei mai tarziu si asta e priceless. Sau sa le faci procese de intentie; si asta e priceless. Dar cand e de renuntat la avantajele euro sar toti cu morcovu-n...
Cred ca e momentul scadentei. Stim cam cat valoreaza libera circulatie prin europa (a persoanelor si marfurilor), lipsa stresului legat de moneda de schimb, plimbatul prin europa cu buzunarele cu euro in loc de o multitudine de monede? Nu stim? Dar avem idee cat ne-a costat al doilea razboi mondial? Si pe asta am uitat-o? A... era alta generatie in razboi!
Imi amintesc de coloniile franceze de prin Africa cand le-a palit vantu independentei. Dupa cativa ani francul CFA era hat departe departe de francul francez. Si fostele colonii ar mai fi vrut ele sa le vrea Franta, dar era prea tarziu. Acu ii gasesti ticsiti pe corabii in deriva prin mediterana ghidati dupa fraza revolutionara 'Franta sau viata'.

3 comentarii:

  1. Glook, ai scris, ca de obicei, pe sufletul meu!
    Cel mai usor lucru in lumea asta este sa strici. Toti traim intr-un echilibru fragil! Si in noi, si in familie, si in tara si in lume! E drept ca daca se incepe prost se poate termina si mai prost dar nu e obligatoriu!
    Multumire 100% nu exista decat in ceruri!
    Apropos la colonii:
    Cand francezii au parasit Algeria, unchiul meu lucra acolo! Imi povestea ca a fost ok cat au mers lucrurile din inertie. In fabrica de ex, daca o garnitura uzata a unui strung lasa sa se scurga uleiul din sistemul de ungere se... punea o piatra pe pata de ulei si, periodic... se schimba piatra! pana s-au rupt masinile!
    Azi vin toti aici sa se trateze in sistemul medical francez pentru ca au drepturi ca au fost francezii in tara lor!
    Vezi de ce nu ne mai rabda Dumnezeu? Ne intrebam de ce atata suferinta? Pai unde e un strop de onestitate?
    Mi-a facut placere sa te citesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Cita. Am putin timp in ultimele saptamani si voi avea tot mai putin pana prin iunie anul viitor. Scuze daca uneori n-o sa raspund. Scuze daca o sa scriu rar.
    Dar imi face placere sa vad ca gandim similar. Deci inca au pastrat francezii drepturile pentru cetatenii fostelor teritorii. Aceisi francezi care la un moment dat ii reprosau lui Basescu ca ar da pasapoarte pe banda rulanta celor din Moldova(de peste Prut).
    Sunt tare curioasa sa vad cum se vor petrece lucrurile asta seara si maine. Pana acum de vreun an tot avem cate un pas inainte si 2 inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cita, nu stiu daca ai avut ocazia sa vezi asta: http://www.ted.com/talks/lang/en/david_logan_on_tribal_leadership.html
    Are oarecum o legatura cu ce ne deranjeaza pe noi dar ne e mai greu sa definim. Acel nombrilism pe care il vedem in jur si pe care nu-l prea stim combate.

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).