miercuri, 14 decembrie 2011

Formula magica

Nu cunoasteti formula magica? Ei bine ea ea urmatoarea: 2-2-2-1. Nu stiti ce reprezinta? Ei bine e formula magica elvetiana in mateie de guvern si politica. Guvernul federal elvetian (numit Consiliul Federal) e format din 7 membri care au grad de Consilier Federal (ministru). Nu exista prim ministru in schimb exista un presedinte al Elvetiei si un vicepresedinte 'alesi' pentru un an dintre consilierii federali (cei 7 intelepti li se mai zice). Am scris alesi intre ghilimele nu pentru ca as subantelege ca Elvetia nu ar fi democrata ci pentru ca de fapt in practica presedintia se cedeaza rand pe rand un an unul, alt an altul. Sunt 4 ani de legislatura si 7 consilieri, veti zice ca raman 3 codasi fara presedentie. In teorie asa stau lucrurile. In practica insa, consilierii federali sunt realesi daca se reprezinta cu exceptia cazului in care fac greseli politice grave care supara celelalte partide (vezi cazul lui Cristoph Blocher) sau daca partidul pierde din puterea electorala si deci un loc (vezi cazul Ruth Metzler-Arnold). In practica cel mai des un consilier federal ramane consilier pana isi da demisia sau anunta ca nu se mai reprezinta. De obicei stau cam 2 legislaturi, uneori 3 (cand fac asta sunt acuzati de tendinte dictatoriale) si foarte rar doar o legislatura.

Consilierii federali sunt alesi unul cate unul de catre parlament la aproximativ 3 saptamani dupa alegerile federale care rainnoiesc parlamentul. Dar alegerile consilierilor federal nu se fac oricum, ci respectand formula magica (nescrisa dar respectata tacit): 2 consilieri de la primul partid cel mai mare, 2 consilieri de la al doilea partid, 2 consilieri de la al 3-lea partid si 1 consilier de la al patrulea partid. '+1' as adauga eu pentru ca al 4-lea partid are si Cancelaria Federala (un fel de Secretariatul General al Guvernului din Romania).
De ce va spun asta? Pentru ca azi se realege Consiliul Federals si pentru ca nu se face intr-un climat calm ci intr-unul in care formula magica e interpretata diferit daca suntem la drepata esichierului politic sau la stanga. Locurile lui Johann Schneider-Ammann si al Evelyne Widmer-Schlumpf sunt amenintate. Daca ambii trec cu brio de realegere atunci cel mai mare partid elvetian nu va avea decat un singur consilier federal in loc de 2, concordanta va fi 'rupta' si risca sa decida sa intr ein 'opozitie'. E deci totusi o zi cu suspans. Formula magica nu e chiar pacea universala desi e aplicata inca din 1959 si e unica in lume. Practic democratia elvetiana a fost prima care a trecut de la 'invingatorul ia totul' la 'unde-s multi puterea creste'. Pentru mine e o viziune de societate complet diferita, care impinge la consens si cautarea unor solutii care unesc, nu dezbina. E vorba de o adevarata revolutie de catifea in societatile democratice, in sensul ca schimba mentalitati, nu schimba puterea pentru ca s-a schimbat majoritatea.
PS :
1. (14.12.2011, 10:20): Widme-Schlumpf tocmai a fost realeasa.
2. (14.12.2011, 10:40): S-ar parea ca realegerea Widme-Schlumpf a provocat la UDC (cel mai mare partid elvetian) un comportament de animal ranit (pentru ca e persoana pe acre voiau cu orice pret sa o ejecteze), si probabil vor ataca inclusiv locul lui Simonetta Sommaruga ; Ar fi o mare greseala de strategie cu mari sanse de esec si o noua metoda sa infurie pe toata lumea.
3. (14.12.2011, 11:11): Cum ma asteptam dupa eroarea de strategie UDC: si Somaruga si Schneider Amman au fost realesi. Se trece la inlocuirea lui Micheline Calmy-Rey (socialista) care nu se reprezinta. PS prezinta Alain Berset si Pierre-Yves Maillart iar UDC Jean-François Rime. Probabil UDC va pierde din nou acum mai ales din cauza propriilor erori de strategie.
4. (14.12.2011, 11:30): Tot mai multi oameni se intreaba daca strategia UDC a fost atat de 'neinspirata' pentru ca a vrut sa piarda si sa se victimizeze ? UDC neaga pentru moment.
5. (14.12.2011, 11:55): Alain Berset este ales consilier federal. In acest moment UDC, cel mai mare partid elvetian are doar un consilier federal. Formula magica nu e deci atat de magica daca strategia partidului este voit sau nevoit prosteasca.

2 comentarii:

  1. Stiam cate ceva dar acum m-ai lamurit! Nu inteleg de ce modelul lor a ramas unic.
    Cred ca democratiile occidentale trebuie sa schimbe ceva! Chestia asta cu: vin alegerile, hai si noi cu promisiuni" ... nu mai tine si devine nociva.
    La vot nu se mai duce lumea... Unii pretind vot obligatoriu (Rom!) dar daca nu te regasesti in candidati la ce bun, doar ca sa aibe ei legitimitate?
    Sunt convinsa ca traim timpul unui sfarsit si al cautarii unor inceputuri!
    Bun articol!
    Merci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu de ce a ramas unic. Poate pentru ca e nevoie de un bnun spirit democratic si o constiinta colectiva destul de dezvoltata. Elvetienii au vreo 200-300 de ani de avans in democratie fata de ceilalti. Sunt si mici, nu exporta' sistemul lor democratic cum se amuza SUA de exemplu sa o faca. Formula magica, concordanta, democratia directa, sunt concepte care nu exista in alte democratii si nu prea sunt cunoscute de publicul larg in exteriorul Elvetiei. Si am observat ca in general cand e vorba de democratia elvetiana oamenii din exterior citeaza cateva exemple de derive democratice si expediaza subiectul. Dar derivele sunt mult mult mai rare decat cazurile normale. Plus ca Elvetia e si un stat federal si multe tari nefederale (Franta, Romania) nu prea pricep ce-i aia federalism si care-s limitele si castigurile.

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).