joi, 8 noiembrie 2012

China


Va reusi noua conducere chineza sa schimbe leadershipul mondial?
Parerea mea este ca nu. China nu este inca pregatita sa preia leadershipul mondial de la USA.
Atuurile Chinei:
- forta financiara (cantitate de bani),
- forta umana (un sfert din populatia globului )
Problemele Chinei (ptr. detalii la fiecare punct trebuie sa caut inca docuentatie):
- in plan financiar au bani multi pentru investit dar le lipseste leadersipul pe piata produselor financiare
- in planul resursei umane au numarul (un sfert din populatia globului) dar n-au educatia si libertatea individuala care sa le permita sa fie inventivi  
- resursele alimentare si de materii prime nu sunt suficiente pentru a hrani propria populatie si pentru a se dezvolta si mai mult ca producatori de 'chinezarii' (produse cu valoare adaugata mica). Chiar si acapararea aproape completa a Africii (sunt bine avansati pe calea asta) nu e suficienta pentru a le asigura materia prima necesara.

Nu poti astepta de la o natie a carei educatie stricta ii transforma in executanti copiatori excelenti sa fie lideri ingeniosi si imaginativi. Nu poti astepta de la ostaticii unui sistem represiv si inchis sa gandeasca ca si cum ar fi locuitori liberi.Cu sistemul politic actual sunt slabe sanse sa vedem china preluand leadershipul cultural.
Nu cred ca va fi nevoie prea curand sa invatam sa mancam cu baghete.

PS: A se citi acest articol ca draft. Nu-mi propun sa prezint cifre ci axe generale de analiza. Nu stiu daca o sa am timp sa aprofundez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).