Devine tot mai evident faptul ca actuala constitutie nu mai corepunde pe deplin noilor 'lideri' din spatiul public romanesc. Vezi aici detalii. Miza nu este clarificarea scenei politice ci
Schimbarea constitutiei va fi demarata probabil dupa alegeri. In acest context trebuie sa ne amintim propunerile de schimbare a constitutiei facute de catre Basescu in primavara.
In mod evident aceste propuneri nu au convenit liderilor opozitiei de atunci. Si nici nu e de mirare. Au preferat sa boicoteze cu totul discutiile pe baza proiectului Basescu si sa amane pana dupa alegeri schimbarea constitutiei.
Ce cred eu ca vor vrea sa modifice actualii si viitorii lideri ai puterii:
- alegerea presedintelui prin vot direct: alegerea presedintelui prin vot direct de catre populatie introduce foarte multa putere in mainile alegatorilor si o doza mare de impredictibilitate. Vezi ultimele 2 alegeri de presedinte cand nimic nu a functionat cum era prevazut si de fiecare data a existat un suspans. Trebuie sa fie foarte inconfortabil pentru maestii jocurilor de culise sa piarda din cauza unui vot direct. Motivele prezentate public nu vor fi insa ultimele 2 alegeri ci anul 2000 cand Vadim Tudor a intrat in turul 2 coroborata cu posibilitatea ca Dan Diaconescu sa intre in turul 2 in 2014 (pentru cei care nu sunt contra lui Basescu) si personalitatea lui Basescu si pretinsele lui derive autoritare (pentru opozantii lui Basescu). Discutia despre monarhie va fi o perdea de fum si o manipulare pentru ca potrivit actualei constitutii caracterul de republica a statului roman nu poate fi pusa in discutie. Se va arata mata moarta a monarhiei pentru a fi acceptata golirea de sens a functiei prezidentiale prin modificarea modului de alegere si a prerogativelor.
- actualul rol al CCR, sau cel putin modul de alegere al judecatorilor CCR. Sa ne amintim vara asta in timpul suspendarii presedintelui: ultimul bastion care putea sa zadarniceasca actiunile politice si chiar le-a zadarnicit a fost CCR. Dar ea singura putea da si a dat doar solutii. Ceea ce a obligat actorii politici sa respecte solutiile a fost de fapt factorul extern. De altfel si CCR a fost creata tocmai pentru a evita deriva unei majoritati extremiste care apare fara doar si poate in momentele de rascruce (criza economica, razboi si alte momente cand un popor sau mai multe isi pierd busola). Sa nu uitam ca Hitler a ajuns cancelar pentru ca reprezenta partidul cu cel mai mare procent in parlament desi nu era inca majoritar; a venit deci la putere pe cale democratica si a folosit puterea astfel obtinuta pentru a eroda statul de drept. Mai multe detalii aici.
Ceea ce se va uita va fi evident esentialul:
- reducerea numarului de parlamentari (eventual reducerea la o singura camera a parlamentului)
- fixarea unei limite de deficit bugetar de 3% (sau alta cifra) in Constitutie
- descentralizarea, regionalizarea
- definitia statului roman ca stat social (ceea ce garanteaza o baza legala sigura pentru pomenile electorale)
In ceea ce ma priveste mai bine pastram Constitutia actuala cu toate tarele ei decat sa ajungem la modificarile vrute de USL.
Daca Basescu nu va fi suspendat in cele 2 saptamani care urmeaza va fi suspendat probabil in preajma discutiilor despre modificarea Constitutiei. Daca referendumurile vor avea loc simultan sansa lor de reusita e mai mare decat individual.
PS: De citit si aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).