sâmbătă, 14 mai 2011

Gara 'Democratia'

Am impresia ca romanii considera democratia ca fiind… un fel de gara. Ajunge sa iei trenul bun, cu soferul bun si te aduce in gara ‘Democratia’. Din momentul ala tu n-ai decat sa te dai jos din tren si sa duci o viata usoara care se traieste simplu, ‘de la sine’ ca totul de regleaza ‘de la sine’.

De fapt pentru mine si pentru cei din tari cu traditii democratice democratia e altceva. E un mod de viata. E sistemul care se autoregleaza, incet, prin lupta celor care vor sa corecteze cate un detaliu. Franta e pe la a 5-a sau a 7-a republica, nici nu mai stiu, Elvetia e pe la a 5-a sau a 7-a revizuire la legea pentru asigurarea invaliditate, tot cam la x-a revizuire a asigurarii de sanatate, America e la a ‘n’-spelea pachet de revigorare a economiei dupa criza. Si tocmai pentru ca democratia e lupta de zi cu zi, tocmai de aia zic, nimeni nu face revolutie si nimeni nu se asteapta sa aleaga cate un geniu luminat care face de unul singur totul.
Inainte de vot imi fixez un set de valori si asteptari realiste, le scriu pe cate un blog, la comentarii pe siturile de news, le discut cu prietenii, cunoscutii, le dezbat cu altii, observ apoi ce zic candidatii si votez in functie de valorile alea ale mele, cine cred ca reuseste sa le aplice mai bine. Daca dupa ce l-am ales a facut altfel, il critic din nou pe bloguri, situri de news, cu prietenii si vad daca a citit si a inteles mesajul (nu neaparat el personal dar macar consilierii).
Alta chestie e ca din moment ce stim ca toata viata in democratie vom avea ceva de aparat ceva pentru care luptam, e esential sa facem asta menajandu-ne. Adica nu depunem eforturi supraumane x ani in speranta ca dupa aia x ani intamplator totul va merge cum vrem pana murim fericiti la adanci batraneti. Nu va merge cum vrem decat daca zilnic ne dam macar 20 min in care supraveghem situatia si luam atitudine.
Apropo de asta, aici in Elvetia guvernul e acum majoritar feminin (4 din 7 sunt femei). Ocazie cu care s-au facut o retrospectiva a femeilor din politica si a femeilor ce s-au luptat sa obtina egalitatea. Aratau una din ele, care de la 20 de ani si-a fixat ca scop sa vada intr-o zi guvernul majoritar feminin, si a luptat pentru asta cu mijloace democrate (a fost si membra a parlamentului). Avea acum mai mult de 80 de ani. 60 de ani de lupta si nu ea va profita de ceea ce a facut, ci noi femeile de azi. Probail ca vei fi tentata sa zici ca de fapt ea n-a realizat nimic, ca nu ea e in guvernul asta, ca nu ea va ramane in istorie. Poate intr-un fel ai dreptate dar cam asta e democratia.

PS: Textul acesta a fost un comentariu aici si am simtit nevoia sa-l repatriez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).