sâmbătă, 14 mai 2011

Romanii si eternul 'Politicienii sunt de vina'

La fiecare concediu in Romania aud faimoasa teza a politicianului roman care suge sangele alegatorului roman. Poporul e virtuos, politicianul e vicios. Doua lumi par sa coexiste una dintre ele (a politicianului) fiind cea care are meniea de-a o sufoca pe cealalta.
Si totusi...

Nu exista popor care merita dar nu are din cauze obscure. Exista lideri cu viziune care au stiut cum sa puna intrebarile ca sa obtina raspunsuri bune. Si popoare care au stiut sa-i asculte si sa-i urmeze. Nu poti fi mare lider intr-un popor de imbecili. Asa ceva nu exista. Nici lideri de rahat cu un popor de genii, nici asta nu exista.
Am un exemplu foarte bun in privinta asta. Petrol se gaseste in multe tari totalitare si intr-o tara democrata: Norvegia. Cred ca multi stiti cum este cheltuit venitul din petrol prin Arabia Saudita: aruncat cu banul in tehnologie pe care nu o inteleg si in opulenta. Mai putini probabil stiti cum e folosit banul obtinut din vanzarea petrolului in Norvegia. Au un sistem foarte interesant si bine pus la punct care permite ca banii sa ajunga nu la privilegiati ci la toti fara sa cresca prea mult valoarea monedei (pentru a impiedica astfel sufocarea celorlalte ramuri industriale exportatoare). Ei bine, omul care a creat sistemul e… irakian (de origine). In propria tara n-a putut face acelasi lucru, nimeni nu l-a inteles. Ghinionul lor, el ca om a realizat multe. Irakienii ca popor, nu-l merita si nu-l au. Il au insa Norvegienii (care-l merita).

Pentru conformitate: Farouk Al Kasim e irakianul care a schimbat Norvegia dar n-a putut face nimic pentru propria tara. Nimeni nu e profet in tara lui?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).