joi, 27 octombrie 2011

Puterea corupe

Am vazut ieri o emisiune pe care o recomand: L'ivresse du pouvoir.
Este despre cum schimba puterea comportamentul uman. Sunt prezentate cateva studii foarte interesante despre cum puterea da incredere in sine (convingerea ca au intotdeauna dreptate pentru unii, convingerea ca orice femeie viseaza sa ii stranga in brate pentru altii) si despre cum puterea incita o persoana sa ia o parte mai mare din 'ciolan'.
E pentru cei care nu au probleme cu franceza (emisiunea e in franceza). Sper sa fie posibil sa vizualizati emisiunea inafara granitelor Elvetiei.
Vizionare placuta.

PS: concluzia mea dupa aceasta emisiune este ca nu schimbarea oamenilor politici poate diminua coruptia ci presiunea societatii civile si a alegatorilor pe puncte precise gen consolidarea statului de drept sau transparenta bugetara, politica, juridica.

4 comentarii:

  1. Dupa scandalul DSK eu am scris un articol despre libidoul puterii; nu l-am publicat pt ca am gasit ca se daduse deja prea multa atentie subiectului.
    Ideea era ca, pe langa toate cele, puterea te mai impinge si spre meandrele sexualitatii si asta pentru ca aceasta incredere in sine aduce o stralucire si pana si cei mai stersi dintre oameni devin cuceritori, fascinanti, interesanti.
    Eu am vazut cu ochii mei cum s-a stins aureola din jurul lui Petre Roman!
    In momentul de fata sunt convinsa ca sistemul politic democratic de pana acum are nevoie de imbunatatiri!
    Uite ce se intampla in Grecia! Pentru voturi sunt sacrificate atat de multe chestii... Consider asta imoral! Timpul va decide...
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru vizita si mesaj doamna Cita.
    Sistemul democratic prin esenta lui e un sistem care are nevoie continua de ajustari. Deci da, trebuie sa il ajustam. Dar problema actuala e ca suntem in pana de solutii si ca totul se schimba prea repede ca sa ne putem prmite luxul de a sta si a cugeta. Se iau decizii prea pripite ca sa fie corete.
    Despre greci... Am sa scriu un articol unde regrupez ce am scris pe bucati in alte locuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Democratia nu face casa buna cu lehamitea! Pentru ca un sistem democratic sa functioneze e nevoie de activitate civica, de viata intra muros!
    In conditiile in care cetatenii se limiteaza sa fie beneficiari si eventual carcotasi ai sistemului.... nimic nu va merge cum trebuie.
    Ajustarile sunt totusi neesentiale si facute in pripa si asta doar pentru a perpetua avantajele puterii!
    Suntem evident in mare impas si nu vorbesc despre Romania, cu democratia ei originala, ci despre lumea democraica, despre societatea capitalista care pare sa fie in coma! Daca moare ce-o sa punem in loc? Nu cumva va trebui sa trecem prin durerile razboaielor? Nu cumva atattia ani de pace ne-au lancezit spiritele?
    Multe intrebari, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da Cita, ai mare dreptate. avem multe intrebari. Si raspunsurile pe care le intuim din jurnalele TV sunt deocamdata stupide. Din pacate.
    Eu sper totusi ca spectrul razboiului sa fie suficient de inspaimantator pentru a ne obliga sa gasim raspunsurile corecte.

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).