marți, 12 iulie 2011

Lipsa liderilor si educatia

"Politicienii sunt de vina" spun clasele populare. "Absenta liderilor adevarati" o deplang intelectualii. Feluri diferite de exprimare, aceiasi problema.
Ar fi interesant de determinat de ce am ajuns sa n-avem lideri. Sau cel putin nu suficienti si nu suficient de... lideri. Eu am impresia ca e o combinatie nefericita intre 2 stiluri de educare care exista in spatiul romanesc. Educatia traditionala romaneasca cea autoritara aia care iti zice la tot pasul ce sa faci combinata cu lipsa educatiei (permisivismul). Veti spune ca a doua metoda e lipsa educatiei. Intr-un fel aveti dreptate, dar despre altceva vreau sa vorbesc. E greu pentru cineva crescut autoritar sa invete sa gandeasca singur, sa ia initiativa, sa decida. Si e greu pentru cineva crescut permisiv sa invete sa gaseasca si sa aplice reguli stricte, sa fie predictibil si ordonat.


E usor pentru cineva crescut autoritar sa se plieze pe reguli stricte, clare, si bine definite. Ii va veni natural sa caute liderul providential care sa-i spuna ce trebuie sa faca. Si e usor pentru cineva crescut permisiv sa ia decizii pentru altii, sa para lider providential, cu idei, dezinvolt, inteligent, rapid, agil. Dar e catastrofal pentru ca ia decizii cert rapide dar fara sa aibe cele mai vagi idei despre notiuni importante ca responsabilitate, consecinte, costuri, castiguri.
Drama Romaniei e ca prea multi dintre cei crescuti autoritar pleaca in vest unde regulile sunt clare, transparente si mai juste. Si e normal sa faca asa, au nevoie de reguli, au nevoie sa le stie, iar in Romania nu exista reguli suficient de clare si durabile, ceea ce ii face anxiosi. Cand raman in Romania sunt pesimisti, anxiosi, si isi cauta cate un lider providential ca presedinte, un sef autoritar care sa le zica ce trebuie sa faca si pe care sa-l critice doar in secret..
Pe de cealalta parte multi din cei crescuti permisiv vor ajunge in posturi inalte pentru ca nu se autolimiteaza si nu au nici o idee despre riscuri dar vad beneficiile imediate. Nu cunosc si nu inteleg necesitatea si valoarea regulilor stricte respectate de toti. Nu cunosc si nu inteleg sensibilitatile subalternilor, nu inteleg si nu cunosc nevoia motivarii unei echipe. Nu inteleg si nu cunosc pretul incompetentei. Confunda curajul cu apetitul pentru risc. Confunda deciziile rationale cu deciziile pompieristice. Confunda frica subalternului cu respectul subalternului. Confunda pozitia de calau cu cea de victima : stiti sefii aia care se plang ca angajatii sunt prosti sau rauvoituri si care niciodata nu s-au gandit ca poate angajatii sunt de fapt epuizati si/sau prost platiti sau minati de proasta transmitere a informatiilor, de lipsa regulilor clare.

Care ar fi solutiile?
Ca sa ai lideri trebuie sa-i pregatesti. De mici de preferinta. Sa ii obisnuiesti cu reguli stricte fara sa le strivesti personalitatea, imaginatia, morala si moralul. Si asta e greu de facut cand in loc de explicatii ii spui omului cand e mic 'pune-ti caciula ca toata lumea are caciula' iar cand e mare 'eu te platesc, eu fac ce vreau'. Ar fi fost mai constructiv sa-i spui 'poti sa nu-ti pui caciula dar iti va fi frig si poate te si imbolnavesti' cand e mic si "inteleg punctul tau de vedere, dar a trebuit sa iau o decizie care sa respecte si alte constrangeri" cand e mare. Asertivitatea in exprimare e deci primul pas. Intelegerea altor puncte de vedere si cautarea solutiilor in functie de criterii clare e la fel de importanta.
Sigur ca exista oameni care vor trece peste felul in care au fost crescuti, care vor supravietui onorabil indiferent prin ce au trecut. Intotdeauna vor exista motive sa spunem 'merge si asa'. Dar daca vrem sa avem o masa critica de oameni care sa vrea o alta Romanie si capabili sa inteleaga ce trebuie facut ca sa existe o astfel de alta Romanie va trebui sa revizuim educatia. Cea din scoala dar si cea din familie. Pentru educatia din scoala putem da vina pe politicieni. Dar pentru lipsa celor 7 ani de acasa pe cine mai dam vina?

PS: Pentru cei care cauta idei pentru educatia copiilor, eu indraznesc sa recomand Thomas Gordon si metoda lui de educare fara pedepse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).