miercuri, 25 mai 2011

Garantat pentru eternitate

Gata! Am detectat ieri primele fire de par alb! Cu ajutorul jumatatii mele, nici macar asta nu am reusit sa fac singura. Inutil sa adaug ca azi am rezolvat problema: puf puf, vopsit si am o noua culoare. Am reales culoarea pe care o aveam cand mi-am intalnit jumatatea. In jumatate de oara am pierdut deci 8 ani :). Sunt din nou tanara si frumoasa.
Singura problema e ca mi-am amintit fraza aia debila pe care am citit-o acum cateva luni: 'Cine imi garanteaza ca ma va iubi toata viata?'


Cred c-a scris-o o contabila sau vreo functionara de banca. Nu poate fi altfel. Cum sa-ti vina ideea ca ai putea obtine o garantie in iubire? Iubirea e orice mai putin ratiune. Iar garantia e o incercare de-a adauga o doza de rational acolo unde altfel se aplica increderea si instinctul.
Apoi  acum o saptamana la TV: 'Un nou produs al companiei de asigurari XXXXX: asigurarea pentru anularea casatoriei'. Da! Exista cumparatori, da, se gaseste in toate chioscurile de ziare din Elvetia, si da e un nou produs care exploateaza fricile noastre. Chiar asa. Cine-ti poate garanta ca nu ti se anuleaza casatoria? Dar cine iti poate garanta ca te vei casatori? Ca daca te casatoresti nu divortezi? Ca daca te indragostesti dragostea va fi impartasita? Cine poate garanta ca viata e simpla? Nimeni, dar putem sa ne facem asigurari care sa ne dea iluzia unor garantii acolo unde ele nu pot fi date. E mai costisitoare o garantie decat optimismul, dar e si mai la indemana oricui.
Nesiguranta asta e tare lucrativa. Eu si cu al meu 'Imi e frica doar de un lucru, ca moartea ne va desparti' sunt de un optimism ingrozitor. Optimismul oamenilor, pesimismul companiilor de asigurari, TVA in minus la buget. Implicatiile sociale sunt deci foarte mari. Nu e bine. Chiar nu-mi pot da seama ca exista mii de alte chestii care ne pot desparti? Sau poate ca-mi dau seama, de aia poate am fugit repede repejor sa-mi vopsesc firele alea de par albe. Ca sa vedeti... parca albul era simbolul puritatii. Dar noi nu, noi umblam bezmetici cu cioara vopsita :). Nu puteam si eu sa dau fuga la chiosc sa-mi iau mai bine o asigurare de divort?

4 comentarii:

  1. :) ha ha ha! Hai ca mi-a placut!
    Apropos de garantii:
    Sotul meu era mai mare decat mine dar cei aproape 14 ani care ne desparteau il facea in ochii "prietenelor" mele un mos. In fine era un mos de 34 de ani!
    Una mai infipta si mai sigura pe ea care era deja in prag de final de arhitectura si care avea planuri de nunta cu un coleg de fac, imi spune: "Bine, draga, dar tu nu iti dai seama ca te condamni la o viata de pus prajnite si ventuze, ca doar asta te asteapata daca te mariti cu el, nu?!"
    Nu mi-a placut - dar tot ce am raspuns a fost: "daca va fi sa fac asta.. voi face!"
    Aveam o colega moldoveanca, cu o replica imbatabila; asta a sarit ca arsa la remarca arhitectei si i-a intors-o... ca la contabilitate, cum spui:
    "Si tie cine iti garanteaza ca nu vei pune prajnite si ventuze?"
    Si gura pacatosului... a grait adevar!
    Fata asta chiar a avut ghinion caci sotul ei a facut un accident de masina si a ramas paralizat la...32 de ani! Ea avea 35 (sic)!
    Eu nu am pus prajnite, nici ventuze...Ea insa ...din pacate a pus si inca mai pune..!
    Si nu stiu daca eu aratam mai batrana sau barbatul meu nu isi arata varsta dar nimeni nu a banuit o asa diferenta de varsta intre noi!
    garantat...fara garantii e viata asta!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Doamna Cita. Am incercat sa scriu totul asa, mai glumet, desi vorbesc despre lucruri serioase.
    Si da, in iubire nu avem nici o garantie. Si niciodata cei ce privesc din exterior nu pot intelege cum putem atat de usor trece cu vederea persoanei apropiate anumite defecte. N-au cum sa inteleaga ca ceea ce ei vad ca fiind defecte grave pentru noi nu sunt decat detalii neimportante.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-ti garanteaza nimeni, si nici nu as vrea sa mi se garanteze mie asa ceva de catre nimeni. Ce viata ar fi aia? Fara nicio provocare? Fara nicio teama, fara nicio neliniste, totul stiut, aranjat, asigurat, plictisitor??

    De ce nu ai pus la imaginea personala un glook?
    http://homepage2.nifty.com/zenmaitarow/glook-1.jpg

    RăspundețiȘtergere
  4. xmn exact!
    Cat despre Glook.... cred ca iar ai dreptate. Poza aia e adorabila si mi se potriveste mai mult decat propria poza pe care am pus-o pe blog :).

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).