luni, 29 octombrie 2012

De la procesul imaginar la procesul de intentie

Zilele astea se trece de la procesul imaginar contra lui Basescu la procesul de intentie contra lui Basescu.
Zilele trecute (acu vreo 3 luni) si anii trecuti (acu vreo 5 ani) Basescu era suspendat in urma unui proces imaginar care in mod imaginar a fixat o sentinta: Basescu a incalcat Constitutia.
Zilele astea se face un mic pas pentru om si un mare pas pentru Romania: se pregateste suspendarea lui Basescu pentru ca... ar avea intentii sa ia decizii pe care opozantii lui ar avea intentia sa le considere fapte de incalcare a constitutiei (intentie declarata pubic vezi aici).
Va reamintesc ca potrivit constitutiei presedintele Romaniei poate fi suspendat pentru fapte grave de incalcare a constitutiei:
Citez din Constitutie
Suspendarea din funcţieARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Deci daca plagiatorul Ponta nu va fi desemnat prim-ministru dupa alegeri, Basescu va comite un act grav de incalcare a Constitutiei si va fi suspendat si demis.
Pentru mine lucrurile stau diferit. Daca presedintele Basescu il mai numeste pe plagiatorul Ponta prim-ministru el incalca constitutia. Ca presedinte si avand in vedere decizia de plagiat Basescu are datoria, cu orice risc pentru el personal sa ceara USL o alta persoana pentru functia de prim-ministru (pentru ca da, e clar, USL nu se va rupe dupa alegeri si USL va avea majoritatea dupa alegeri). Nu poti delega unui plagiator reprezentarea romaniei prin forurile europene. Pur si simplu n-a demonstrat ca ar fi capabil de asa ceva.
In plus nu e clar cine ii garanteaza lui Ponta ca el va fi totusi desemnat prim-ministru dupa debarcarea lui Basescu. Probabil Crin. Doar ca teoretic suntem inr-un stat democratic si Ponta nu-i poate garanta lui Crin alegerea in functia de presedinte al Romaniei. Sau practic lucrurile stau altfel? Dar totusi ar fi bine sa nu fac si eu proces de intentie.

21 de comentarii:

  1. in ce conditii castiga Antonescu? 51% din votanti sau din populatia cu drept de vot?

    CAPITOLUL II
    Preşedintele României

    ARTICOLUL 81

    Alegerea Preşedintelui

    (2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

    Deci este important contracandidatul.
    Poate chiar el.

    Va fi la fel de tare-n cioc CA? Va fi intr-o situatie foarte noua, respectiv sa se confrunte cu altcineva decat Basescu.

    E o vorba din popor care sper sa se adevereasca:"Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea"

    RăspundețiȘtergere
  2. http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-13511010-dan-voiculescu-traian-basescu-trebuie-fie-din-nou-suspendat-9-decembrie-odata-parlamentarele-fie-referendumul-demitere.htm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact cu linkul asta am venit sa-ti arat:
      http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-13511010-dan-voiculescu-traian-basescu-trebuie-fie-din-nou-suspendat-9-decembrie-odata-parlamentarele-fie-referendumul-demitere.htm

      cat de prosti pot fi astia??? adica propune CA la tv suspendarea, si vine si Felix sa-l dubleze.. ca si cand ar fi vreun egal si decid impreuna, pai in loc sa stai low-profile sa nu se mai speculeze ca ai obiective politice de mogul....

      Ștergere
    2. Sunt presati de timp, suspendarea trebuie sa aibe loc intr-o saptamana sau 2. Si Basescu tace, tace, tace.
      Nu se aude decat in atacurile lor (o vazusi pe aia cu Ponta ca cica Basescu nu vrea Bac-ul dar nu conteaza ca si asa nu-l mai da). De aia au ajuns sa-i faca proces de intentie, fapte nu au, ca Basescu nu face nimic decat trebile curente si nu zice nimic.

      Ștergere
    3. Pai ce sa zica? Basescu s-a hotarat sa fie mai retras, mai putin vizibil, ca pres Italiei si alti presedinti. N-ai citit articolul lui AP de cu doua sapt in urma, in care aprecia ca acum Pres e mai discret cum poate i-ar fi fost bine sa fie de la inceput. Ce naiba sa mai zica? Si de ce i-ar fi teama? Ca pateste ca Yulia Tymoshenko.. De fapt el trebuie sa-si negocieze.. cu cei din Europa libertatea ulterioara? Daca e pe model ukrainean, atunci si cel care e drept si cel care e hot trebuie sa se pazeasca.

      Ștergere
  3. Radio Erevan:
    Intrebare: De ce il va suspenda USL pe Basescu?
    Raspuns: Pentru ca poate.

    Intrebare: Ce motive are USL sa-l suspende pe Basescu?
    Raspuns: Motivul e ca asa vrea el.

    Oricum, cum anticipam Voiculescu confirma ca Basescu trebuie suspendat pentru motivul ca are intentia sa faca ceva. Asa, preventiv. Parca am fi in filmul 'Minority Report'


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lui Felix ii este frica-ca dupa controlorii cfr urmeaza si el cu dosarul în care este acuzat că ar fi cumpărat Institutul de Cercetări Alimentare la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

      care zici ca e forta mai mare? cea a Presedintelui care vrea sa se faca justitie sau a uselistilor care considera ca independenta institutiilor se realizeaza prea accelerat?

      Ștergere
    2. Presedintele nu are forta directa. Ce se intampla nu e lupta cu presedintele ci cea direct cu justitia si alte institutii. Cred ca la USL nu le merge chiar cum sperau ptr. ca s-au simtit obligati sa dea mesaje publice de intimidare. Ca aia a lui Ponta de gen serviciile lucreaza contra lui Basescu (cu stenogramele alea). Daca chiar lucrau atunci USL taceau si vedeam doar rezultatele iar Basescu era deja out.
      Dar problema cea mai mare e faptul ca partidele toate cu exceptia PPDD sunt mana in mana. Cu ceva persoane care exceptii notabile si in care mi-e teama ca ne punem prea multe sperante.

      Ștergere
  4. In lipsa lui CA.. de la lansarea listelori de candidati.. s-au rostit vorbe grele mai ales din partea lui Chiliman, dar si a celorlalti
    se pare ca pt CA e mult mai valoros prietesugul cu plagiattore decat relatia cu PNL!
    Chiliman:"aveti grija sa nu ajunga in fruntea tarii unul mai rau decat Basescu!
    .............
    cre' ca pokeristul ..bine is s-a zis ca doarme mult, cre' ca se uita la tv sa afle daca i se mai suporta schemele sau e ejectat: "Adina, adu-mi te rog telecomanda sa vad daca m-au ejectat colegii sau mai imi dau o sansa!"

    vai de noi ce hahalera a ajuns sa ridice procentul psd

    RăspundețiȘtergere
  5. i-a cam aplicat o palma cu piciorul Andrei Chiliman
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13541529-andrei-chiliman-catre-usl-evitati-declaratiile-impotriva-lui-merkel-barroso-ambasadorului-sua-arunca-ridicol.htm
    daca si maine zambeste cartoforul, atunci clar e ultimul cartofor

    crezi ca A.Chiliman face parte din "planul" de debarcare(si inlocuire) a lui Antonescu?

    au tot porcait tandemul Basescu-Boc, dar de ce simt nevoia ceilalti 2, Antonescu-Ponta sa ramana un tandem mult mai sudat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred sa existe un plan de debarcare a lui Antonescu. Omul asta i-a dat jos pe toti cei capabili sa-l debarce. Cand va cadea va cadea pentru ca s-a urcat mult prea sus fata de cat e el capabil, dar va cadea singur, nu ajutat.

      Ștergere
  6. Î: De ce nu s-ar fi simtit bine Basescu de ziua lui?
    R: Pentru ca n-ar mai fi avut lautari, Partida Rromilor a trecut de partea USL.

    RăspundețiȘtergere
  7. a inebunit lupoaica!

    articol

    (mascariciu' spumega in direct asta seara la RealitateaTV, atacand persoana Kovesi.. cred ca nu mai sesizeaza cand se face de penibil)

    RăspundețiȘtergere
  8. "Basescu culege roadele acestei taceri. Lumea il simpatizeaza si mai mult. Nu-s roadele unei perioade inactive...ci sunt roadele pe de-o parte a calitatii lui de lider..dar si roadele generate de incapacitatea noului guvern de a propune ceva viabil. aceste roade nu fac altceva decat sa-l responsabilizeze pe presedinte sa ne arate calea prin care imaginea Romaniei sa ajung iar la nivel superior. "

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13554431-traian-basescu-raman-acelasi-presedinte-chiar-daca-ultimul-timp-tacut-putin.htm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai avut ocazia sa citesti articolul pe care l-am scris in mai? http://glookro.blogspot.ch/2012/05/glook-translate-6-luni-de-presedinte.html
      Basescu a fost impins pe toate caile sa se manifeste aiurea. A stiut sa taca. A tacut tot impul cu exceptia periadei de 3 saptamani a referendumului. Si atunci si-a masurat foarte bine cuvintele. Intuiam atunci deja ca nu are nici o alta solutie decat tacerea. Zisesem atunci de rolul de presedinte spectator.

      Ștergere
    2. Da, zisesesi, dar este interesant de constatat postfactum :)
      Eu ma bucur de continuitatea americana, altfel venea altul care schimba regulile, e si o vorba "nu schimbi comandantul in timpul luptei", sa vedem..
      Basescu nu s-a simtit tocmai bine pe pozitia suprema, ar fi interesant un troc in care USL reduce la 300, TB demisioneaza si incepe iar lupta politica. POate chiar din primavara pe ecrane! :)

      Ștergere
    3. Am crezut ca-s original si vizionar in mesajul anterior, dar realizez ca deja ai scris si de schimbarea Constitutiei :)
      Poate!

      Lui dottore pare sa-i fi venit mintea la cap:
      "Victor Ponta: Discutia cu Basescu - serioasa, tehnica si institutionala. / Romania a reusit in aceste 6 luni o macrostabilizare economica si bugetara "

      Dar asta iar o sa fie reclamata ca lucratura a lui Base:
      " Nature: mai multe plagiate descoperite in cereri de finantare publica romanesti. Ministrul Ecaterina Andronescu este acuzat de girare a unui plagiat "

      Ștergere
    4. :) Cu atatea bloguri si noutati pe piata e greu sa stii cine e vizionar :).
      Cu Nature si plagiatul... O data ce dau de un filon nu se opresc din sapat pana nu au exploatat tot filonul. Deci cred ca scoala romaneasca nu prea are decat 2 optiuni: se reformeaza sau ramane de rasul lumii. In a doua varianta pe termen lung Ponta loveste in a lui electorat. Pe cei cu bani ii doare in basca, isi trimit copiii la facultati in vest. Cei fara bani si clasa muncitoare o sa vada atunci ca scoala e gratis pentru ca e inutila. Doar sa nu fie prea tarziu.

      Ștergere
  9. Cel mai mic scor al USL, în Ardeal

    Citiţi mai mult: Votantul USL: bătrân şi de la ţară - Rezultate alegeri parlamentare 2012 > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/votantul-usl-batran-si-de-la-tara-1015304.html#ixzz2EvLDOKC6
    EVZ.ro

    dar nu pe motiv ca ar fi Ardealul mai pro-european, ci pe motiv ca multi de acolo au votat udemere

    RăspundețiȘtergere
  10. FELICITARI "STIMATI" ROMANI!

    INCEPAND DE MAINE,
    USL ARE PUTERE ABSOLUTA IN ROMANIA
    adica in Romania s-a reinstal oficial DICTATURA

    fiindca
    *detine majoritatea covarsitoare a Primariilor din intreaga tara
    *detine Parlamentul
    *detine Primul Ministru
    *detine Guvernul

    Dupa 23 de ani, Romania s-a intors in cea mai neagra perioada a trecului sau recent.

    [cei care simt nevoia sa ma contrazica sa o faca folosind argumente din definitia dictaturii si din teoria privind dictatura]

    DICTATÚRĂ, dictaturi, s. f. 1.
    Instituție politică, putere de stat în care o persoană (sau un grup de persoane) este învestită cu autoritate nelimitată prin legi și adesea bazată pe violență. ♦ Dictatura proletariatului = concept din filozofia marxistă care preconiza exercitarea puterii de stat de către proletariat în perioada cuprinsă între revoluția socialistă și instaurarea societății socialiste. – Din fr. dictature, lat. dictatura.

    http://www.facebook.com/probasescu


    http://www.facebook.com/v/273941856061127

    RăspundețiȘtergere

Aveti o parere sau o intrebare despre subiect? Aici o puteti exprima.
Daca nu aveti un cont (google worldpress etc) va puteti pune numele selectand in 'Comentati ca' optiunea 'Nume/Adresa URL' si punand numele dumneavoastra sau adresa URL (sau amandoua).